10.000 handtekeningen voor referendum over betaald parkeren Den Haag

26 July 2024, 10:07 uur
Den Haag & Regio
mainImage
HvDH

Het door de partij Hart voor Den Haag gesteunde burgerinitiatief voor een referendum over de uitbreiding van betaald parkeren in Den Haag heeft ruim 10.000 handtekeningen opgehaald.

Volgens raadsleden Richard de Mos en Jelle Meinesz moet het daarmee mogelijk zijn om een referendum over het betaald parkeren in Den Haag af te dwingen bij het college van burgemeester en wethouders. Een voorstel daartoe, ingediend door Hart voor Den Haag in de gemeenteraad, werd weggestemd. De Mos: "Hierdoor blijft de optie van het burgerinitiatief over. Daar zijn 10.000 handtekeningen nodig om het referendum van de grond te krijgen en daar zijn we met onze referendumcampagne nu in geslaagd."

In 2024 wordt in tien Haagse wijken betaald parkeren ingevoerd. Het gaat om delen van de Vogelwijk, Moerwijk, Houtwijk, Morgenstond en in badplaats Kijkduin. Het invoeren gebeurt niet overal tegelijk, maar er komt steeds een gebied bij. In 2025 en 2026 staan uitbreiding van betalen voor parkeren op de Binckhorst en invoering op de Zichten, Dreven en Gaarden in Zuidwest op de rol.

Uiteindelijk zal er over een paar jaar in de hele stad betaald moeten worden voor het parkeren van de auto op straat. Hart voor Den Haag is mordicus tegen het uitbreiden van betaald parkeren en wil een referendum over dit onderwerp.